#beslenme

KETOJENİK BESLENME 101

22 Mayıs 2019

Yazar :

KETOJENİK BESLENME 101

İlk kez 1920’lerde modern doktorlar tarafından epilepsi tedavisinde kullanılmaya başlanan “ketojenik diyet” günümüzde sağlıklı beslenerek kilo vermek ve spor performansını arttırmak isteyenlerin trendi haline geldi. Bu yazımızda yeni başlayanlar için ketojenik beslenmeyi ve faydalarını anlattık.

Ketojenik beslenme nedir?

Ketojenik beslenme en basit tanımıyla çok düşük karbonhidrat, orta seviyede protein ve yüksek seviyede sağlıklı yağ içeren besinlerle; vücudun enerji kaynağını şekerden yağa çevirmesini ve yağ yakımını hızlandırmasını sağlayan bir beslenme düzenidir. Normal şartlarda ana enerji kaynağı olarak karbonhidratlardan aldığımız glikozu kullanan vücudumuz, ketojenik beslenme düzeninde, alıştığı yeterli glikoza ulaşamadığından enerji sağlamak için biriktirdiği yağları yakmaya başlıyor. Vücudun enerji kaynağındaki bu değişime de “ketosis” deniliyor.

Kısa sürede hızlı yağ yakımı için vücudunu ketosise ulaştırmak isteyenlerin tercihi ise tam da bu sebeple “ketojenik diyet” oluyor.

Ketojenik Beslenmenin Faydaları

Ketojenik beslenmenin kilo vermeyi ve yağ yakımını kolaylaştırdığını söylemiştik. Bunlara ek olarak ketojenik beslenme karbonhidrat ve şeker alımını minimum seviyelerde tutarken  sağlıklı yağların tüketimini desteklediğinden kan şekerinin dengede tutulması, aknelerin ve epilepsi nöbetlerinin azalması, beyin faaliyetlerinin gelişmesi, kalp sağlığının korunması gibi birçok farklı fayda da sağlıyor.

Ketojenik Beslenirken Ne Yemeli?

Ketojenik beslenirken düşük karbonhidratlı ve işlenmemiş et, deniz ürünleri, yumurta, sağlıklı yağlar (zeytin, avokado, hindistan cevizi yağı), karnabahar, lahana, brokoli, kabak, yüksek yağlı peynir ve yoğurt, sert kabuklu yemişler bolca tüketilebilir. Şeker, tatlandırıcı ve nişasta içeren her türlü besin ve trans yağ ise kesinlikle yasak.

Ketojenik Beslenme ve Spor

Ketojenik beslenme egzersiz için engel teşkil etmese de, vücut ketosis evresine ulaşana kadar performansta düşüşler gözlemlenebilir. Söz konusu profesyonel sporlar ve sporcular olduğunda ise; ketojenik beslenme maraton, uzun mesafe koşu, bisiklet gibi aerobik kapasiteye dayanan sporlarda faydalı bir beslenme türüyken kısa mesafe koşu, powerlifting, halter gibi anaerobik kapasiteye dayanan sporlarda iyi bir tercih olmayabilir.

Beslenme düzeninde yapılacak her değişiklikte olduğu gibi ketojenik beslenme ve diyet için de mutlaka doktor kontrolü ve diyetisyen desteği gereklidir. Bilinçsizce uygulanan ketojenik diyetlerde böbrek taşı, bağırsak sorunları, LDL (kötü kolesterol) yüksekliği, karaciğer sorunları, vitamin/mineral eksiklikleri gibi ciddi yan etkiler görülebilir.

 

Sağlıklı bir hayat düzeni için spor ve aktif yaşam da en az beslenme kadar önemli!

Havalar ısınmışken kendini spor salonlarına hapsetmek istemiyorsan Alivex’e kaydol ve sana en yakın spor aktivitesini HEMEN KEŞFET!