Genel

Hareketsizlik ve Postür Bozukluğuna Çözüm Önerileri

18 Ağustos 2020

Yazar :

Hareketsizlik ve Postür Bozukluğuna Çözüm Önerileri

Sağlıklı yaşamı ve sporu seven herkese fizyoterapi, kayropraktik, beslenme, psikoloji, antrenörlük alt dallarında hizmet veren Lifeon Concept, evde hareketsiz kaldığımız ve çokça bilgisayar başında çalıştığımız bu döneme özel önerilerini alivex üyeleri için yazdı!

Bildiğimiz gibi hareket etmek üzere programlanmış olan insanların uzun süre statik pozisyonlarda kalması sağlık problemlerine neden olmakta, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Postür; ayakta dururken, otururken, günlük yaşamda hareket ederken vücudu yerçekimine karşı doğru tuttuğumuz pozisyondur. Postür bozukluğunu, ağırlık merkezinin normalden sapması ve omurga ve diğer kas-iskelet sistemi yapılarının dizilimindeki uyumun bozulması olarak tanımlayabiliriz. 

Bu uyum kas ve eklem sağlığı için büyük önem taşır. Anatomik yapılara olan yük dağılımının bozulması ağrı ve fonksiyon bozukluğunu beraberinde getirir, zamanla yapısal değişikliklere neden olur. 

2017’de yapılan bir çalışmada postür bozukluğunun belirtilerinin en çok görüldüğü kısımlar, boyun ve omuz bölgeleri olarak belirlenmiştir. Daha sonra ise sırasıyla; bel, sırt, el, el bileği ve parmaklar, bacaklar, diz ve ayak bölgeleri gelmektedir.

Literatürde birçok çalışmada, ofis çalışanlarında kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının azaltılması için ofis ortamında yapılması gereken ergonomik düzenlemeler ve egzersizler ile bu rahatsızlık riski arasındaki ilişki incelenmiştir.

Özellikle bilgisayar kullanan ofis çalışanlarında ofisteki bilgisayar klavyesinin yüksekliğini azaltmak veya dirsek seviyesinin altına düşürmek, kolları masa üzerinde veya sandalye kolluklarında dinlendirmek şeklinde yapılabilecek ergonomik düzenlemeler, boyun ve omuz kuşağı bölgesindeki kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının oluşma riskini azaltır.

Klavye kullanırken artmış el bileği ekstansiyonu el ve kol rahatsızlıklarını arttırırken; klavyenin dirsek seviyesinin altında olması, servikal rotasyonunun azaltılması, kolların dinlendirilmesi, klavye kalınlığının ve el bileği ulnar deviasyonun azaltılması gibi değişiklikler boyun, omuz ve el kol rahatsızlıklarını azalttır.

İşte gün içerisinde bilgisayar başındayken, araba kullanırken, TV izlerken kısacası her türlü durumda postürünüzü koruyabilmeniz için bazı öneriler:

1) Ayakkabı seçiminizi iyi yapın.

2) Koltuğunuzun yüksekliğini ayarlayın ve kaykılarak oturmayın.

Dirsekler masanızla aynı hizada olmalı ve omurganızı bükmemelisiniz. Ayaklarınızın yerle teması tam olmalı, parmak ucunda veya topuklarınız havada kalmamalısınız. Kalçanız 90 derecede olmalı ve yumuşak bir zeminde oturmalısınız.

3) Monitör mesafenizi ayarlayın.

Ekranla olan mesafeniz bir kol uzunluğu kadar ve göz hizasında veya tercihen çok az aşağıda kalmalıdır.

4) Klavye ve mouse kullanımınıza dikkat edin.

Artmış el bileği ekstansiyonundan kaçının. Bunun için el bileği desteği olan mouse padlerden edinebilirsiniz.

5) Egzersiz yapın.

Masa başında geçirdiğiniz her saat başında ayağa kalkıp biraz yürüyün, boyun bölgenizi ve el bileklerinizi rahatlatacak egzersizler yapın.

Fizyoterapistiniz ile görüşüp kendi kas-iskelet sisteminize uygun mobilite ve stabilite programları edinebilirsiniz. Ve tabii mutlaka ama mutlaka hareket etmeyi unutmayın! 🙂

Lifeon Concept fizyoterapi, kayropraktik, beslenme, psikoloji, antrenörlük hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için https://www.lifeonconcept.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.